Vážení zákazníci, protože pořád pracujeme na vylepšení našich služeb, od 5. března bude z technických důvodů až na 48 hodin nedostupná služba nákupu přes Heureku. Po tuto dobu zmizí oranžové tlačítko, stále však budete moci nakoupit přímo přes e-shop. Těšit se můžete na vylepšenou službu a zase o něco lepší zážitek z nakupování. Omlouváme se za případné komplikace a děkujeme za pochopení. 

Jak vybrat výrobník cukrové vaty

I kdyby vás na pouti omrzely kolotoče a strašidelné domy, vždycky se můžete spolehnout na jemnou a sladkou chuť cukrové vaty, která vám zpříjemní den. Dopřát si ji můžete i doma – stačí si pořídit jednoduchý výrobník cukrové vaty. Tento šikovný přístroj zaručeně vykouzlí úsměvy na tvářích dětí i dospěláků.

Stačí jen přiložit a obmotávat vlákna lahodné vaty.

Kdo by nemiloval nasládlou vůni čerstvé cukrové vaty? Většinou si ji spojujeme s výletem na pouť nebo do zábavního parku. Chuť na pořádnou porci cukrové vaty nás ale může přepadnout i doma. Řešení je naštěstí naprosto snadné a cenově dostupné. Výrobníky cukrové vaty jsou triviální zařízení, která fungují stejně doma jako na pouti. Pomocí zahřátí a následné cirkulace cukru zajistí, aby se vám vata krásně obmotala kolem špejle. Magie odstředivé síly v praxi. Stačí proto jen pár ingrediencí, a péřově lehká vata může být na světě během několika minut.

Výrobníky cukrové vaty zazáří na dětských oslavách i dospělých sešlostech, jen si při výběru dávejte pozor na pár detailů:

Nejdůležitější otázky

Liší se nějak jednotlivé výrobníky cukrové vaty?

V zásadě ne. Všechny pracují na stejném principu namotávání cukrových vláken, a proto nemusíte zdlouhavě sledovat rozdíly mezi jednotlivými modely, zvlášť pokud sháníte výrobník na běžné domácí použití. Kromě klíčových parametrů (příkon, hmotnost) se můžete soustředit třeba na přibalené doplňky a výhodnost balení.

Jak budete přístroj používat?

Před výběrem si dobře promyslete, jestli výrobník vytáhnete jen občas na zabavení ratolestí, nebo s ním počítáte na větší oslavy. Při druhé možnosti doporučujeme sledovat hlavně velikost mísy, v níž se vata připravuje. Zároveň mějte na paměti, že některé modely se po vytvoření první várky (zhruba 15 minut) přehřívají, a musíte je na chvíli vypnout, než je znovu použijete. Pokud budete mít víc strávníků, je možné, že se příprava vaty protáhne.

Věděli jste, že původní cukrovou vatu vynalezl v 19. století zubař William Morrison? Metoda zahřívání a roztáčení cukru se ovšem objevila už v 15. století v Itálii.

Klíčové parametry

Příkon

Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj vezme z elektrické sítě za hodinu používání. Od klasických modelů nemusíte čekat velkou spotřebu, pohybují se v hodnotách nižších než 1030 W, obvykle kolem 500 W. Vyšší příkon 1030 W a více je vyhrazen pro profesionální výrobníky přímo na pouť nebo farmářské trhy. Ty totiž musejí být připraveny na delší provoz a větší nápor zájemců o tuto cukrovou pochoutku.

Hmotnost

V případě, že se chystáte výrobník přenášet, by vás mohla zajímat i hmotnost. U domácích modelů jde o nízké jednotky kilogramů, které s sebou můžete vzít takřka kamkoliv. U profesionálních přístrojů se pak doporučuje zakoupit výrobník rovnou i s vozíkem na kolečkách. Přidává to nejen na pohodlí, ale i celkové stylizaci. ;)

Prozkoumejte, co všechno dostanete v balení s výrobníkem. Většina modelů nabídne odměrku, špejle nebo přímo cukr na vatu.

Klíčové funkce

  • Rychlá příprava cukrové vaty během 10 minut
  • Zahřeje a následně roznáší cukr ve vláknech
  • Odměrka na cukr – na správné dávkování cukru
  • Omyvatelnost v myčce – umožňuje většina modelů
  • Protiskluzové nožičky – na pevné používání
  • Pojízdný vozík – u profi stánkových výrobníků
S některými modely vám domů skutečně přijede pouť.

Jak připravit cukrovou vatu

Příprava je v zásadě velmi snadná, stačí se držet několika základních kroků:

  • 1) Zapojte výrobník do zásuvky a spusťte jej, aby se správně zahřál. Postačí 2–4 minuty chodu. Pak jej vypněte a připravte si odměrku.
  • 2) Nasypte do středu rotačního kotouče 1 odměrku cukru (10 g). Přisypat můžete i barvivo, aby vaše vata chytla tu správnou barvu, nebo třeba tvrdé bonbony, abyste ji ochutili dle vašich představ.
  • 3) Zapněte výrobník a pomalu ke kotouči přisuňte špejli, abyste zachytili první vlákna cukru. Pomalu namotávejte, dokud nebudete mít na špejli vatu.
  • 4) Pokud by vám vatu nešlo namotat, zkuste nejdříve špejli držet svisle a kroužit s ní kolem okruhu mísy, pak ji narovnejte vodorovně a přejíždějte s ní nad kotoučem. Po pár pokusech z vás bude učiněný expert.
  • 5) Vychutnejte si okouzlující cukrovou vatu.

Příslušenství

Jen pár drobností, které by se mohly hodit:

  • Cukr – doporučujeme hrubozrnný cukr se zajímavou příchutí
  • Bonbony – kdyby se vám zachtělo ochutit vatu oblíbenou sladkostí
  • Potravinářská barviva – bílá neurazí, ale vata může zářit mnoha barvami
  • Špejle – dřevěné jsou prověřená klasika